Afafa Logo

Mogen wij ons even voorstellen?


GESCHIEDENIS IS NIET WAT ER GEBEURD IS, MAAR WAT DE MENSEN ZICH HERINNEREN
LATEN WIJ ONS EVEN VOORSTELLEN,
WIJ ZIJN SPORTSTICHTING AFAFA !
  • Stacks Image 8

Een stukje geschiedenis


Zo'n veertig jaar geleden, 7 april 1975 om precies te zijn, is AfafA (Academy for Asian Fighting Arts) door Peter Koopman in samenwerking met Arend Koster opgericht. Men hield zich in die periode voornamelijk bezig met Kyokushin Karate, kracht- c.q. weerstand training en intensieve outdoor training. Dit laatste zou men tegenwoordig een intensieve bootcamp kunnen noemen. Vanaf het begin was de opzet een zo breed mogelijke oriëntering en beoefening van conditie trainingsvormen, waarbij vecht/contact sporten de bindende factor was.

Met een groeiende belangstelling, wordt besloten de statuten van de vereniging ook notarieel vast te leggen. Dit gebeurde op 24 oktober 1979. Naast de outdoor trainingen, werd er gebruik gemaakt van alle mogelijke zaaltjes in de regio, waarbij de toenmalige Agatha Kleuterschool niet onvermeld mag blijven.

Verhuist naar de Brugstaat 15 - 17

In 1981 zijn we verhuist naar onze huidige plek in de Brugstraat 15-17, waarbij in de grote zaal jaren lang een kerkje gehuisvest was. Dus enige aanpassing in het trainingsrooster was wel gewenst. Het is met name de toenmalige voorzitter en architect PAUL van der KRUK geweest, die er voor gezorgd heeft, dat het geheel gerealiseerd kon worden. Helaas zijn we Paul op veel te jonge leeftijd verloren en wordt hij nog altijd gemist.
De situatie was toen als volgt:
• boven de kleedkamer (incl. douches) en een krachtruimte met Schnell apparatuur, traditionele toestellen voor krachttraining en pulley's;
• beneden was evenals nu de zaal voor lessen (aerobics, judo, kickboksen, etc.).

De allereerst low-butget school was geboren. Waar nog ieder fitnesscentrum zich nog uitsluitend bezig hield met bodybuilding, starten wij met gecombineerde aerobic - ciruitlessen, kickboksen op muziek (later in de markt gezet als Tai-bo). Naast de gebruikelijke gewichten training, hielden wij ons bezig met vormen van weerstandstraining waarbij de totale bewegingsketens belast worden (tegenwoordig gebracht als Crossfit en funtional fitness). Buitentrainingen waarbij allerlei parcours moesten worden afgelegd, beach volleybal en touwtrekwedstrijden werden er georganiseerd. Cursussen zoals sportmassage en instructeur werden de leden aangeboden.
Er werd ondersteunende training aangeboden aan Zandvoortse verenigingen en beroepsinstellingen.
Het voortdurend ontwikkelen en verbeteren van sport- en bewegingsactiviteiten is voor Afafa altijd een prioriteit geweest.
Stacks Image 104
In 2002 kregen we de gelegenheid om over het gehele pand te beschikken, dus ook de zaal beneden waar tot dan toe het kerkje (N.P.B) gehuisvest was.

Er werd wederom een enorme inspanning verricht door de leden met opnieuw een verbouwing, waarna de huidige ruimte op 6 september 2002 officieel en feestelijk kon worden geopend. De volledig vernieuwde hypermoderne, maar vooral functioneel geoutilleerde trainingszalen versterken de mogelijkheid van scholing en ontwikkeling.
Om de continuïteit van de vereniging te waarborgen, wordt besloten van AfafA een stichting te maken. Op 11 december 2003 is dit middels een notariële acte een feit.

Dat succesvol zijn niet altijd het resultaat geeft wat je wenst, bleek toen de ledengroei zo omvangrijk werd, dat het persoonlijke karakter van de vereniging/stichting in gevaar kwam en het doel voorbij gestraft leek te worden. Teneinde de kleinschaligheid en het persoonlijk karakter te behouden waren wij helaas genoodzaakt het aantal leden drastisch te verminderen. Voor commerciële instellingen waarschijnlijk een onbegrijpelijke actie, voor ons slechts een vanzelfsprekendheid.
Bij ons staat immers een aangename sportbeleving centraal.
© 2019 afafa Contact Me